Kuka maksaa rikkoutuneen WC-pöntön uusimisen? Kenen vastuulla on rakennukseen ilmestyneiden muurahaisten hävittäminen? Miten tulee toimia, kun osakas haluaa lasittaa huoneistonsa parvekkeen?
Vastaavanlaisia kysymyksiä tulee usein esille taloyhtiössä. Nämä asiat tulevat etenkin ajankohtaisiksi, kun asunnossa tai taloyhtiössä tehdään remontteja, taikka silloin, kun jonkinlainen vahinko on jo sattunut. Taloyhtiön ja osakkeenomistajan olisikin syytä perehtyä vastuunjakokysymyksiin ennen erilaisiin kunnossapito ja muutostöihin ryhtymistä.
Laki määrää varsin selkeästi kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajan välillä. Lähtökohtaisesti taloyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin kunnossapitovastuu ei kuulu osakkaalle. Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä vastuiden jakaantumisista voi määrätä vielä tarkemmin tai laista eroavalla tavalla.
Osakkeenomistaja ei ole vastuussa osakehuoneiston yhtiön vastuulla olevien tilojen tavanomaisesta kulumisesta, kun se aiheutuu tilojen käyttötarkoituksen mukaisesta käyttämisestä.
Asunto-osakeyhtiö sekä osakkeenomistaja voivat kumpikin tietyin laissa säädetyin edellytyksin teettää kunnossapitotyön toisen kustannuksella. Taloyhtiö voi teettää osakkaan vastuulla olevan kunnossapitotyön osakehuoneistossa, jos osakas laiminlyö lain tai yhtiöjärjestyksen mukaista kunnossapitovelvollisuuttaan ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.
Osakas voi teettää osakehuoneistossa yhtiön vastuulla olevan kiireellisen kunnossapitotyön, joka on tarpeen lisävahingon välttämiseksi. Osakas voi myös teettää huoneistossa yhtiön vastuulla olevan kunnossapitotyön, mikäli työn tekemättä jättämisestä aiheutuu osakkaalle vähäistä suurempaa haittaa ja jonka suhteen yhtiölle tehdystä kirjallisesta huomautuksesta huolimatta taloyhtiö ei ole viivytyksettä ryhtynyt tarvittaviin toimiin.
Osakas voi teettää yhtiön vastuulla olevan kunnossapitotyön myös yhtiön tiloissa, jos kunnossapitovelvollisuuden laiminlyönti rajoittaa olennaisesti osakkaan osakehuoneiston käyttöä ja yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan ryhtynyt asiassa viivytyksettä riittäviin toimiin.
Osakkeenomistajalla on lain mukaan oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossaan. Näiden muutosten tulee olla taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukaisia.
Muistathan, että tarjoamme puhelimitse tapahtuvan ilmaisen 20 minuutin alkuneuvottelun. Katso vapaat aikamme täältä!