Asuntokauppariita – mitä voin tehdä, jos käytetty asunto-osake ei vastaa odotuksia?

Asuntokauppaan liittyy aina riskejä, olipa kyseessä rakennusvaiheessa oleva asunto, uusi asunto tai käytetty asunto. Asunnossa ilmennyt virhe voi johtua yleisen virhesäännöksen perusteella esimerkiksi myyjän tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä tai salaisesta virheestä. Lisäksi kyseessä voi olla taloudellinen virhe tai oikeudellinen virhe.

Seuraavilla ohjeilla pääset alkuun, jos havaitset ostamassasi asunto-osakkeessa virheen:

Asuntokauppariitojen selvittämisessä tarvitaan usein ammattilaisen apua, jolloin kannattaa kääntyä epäröimättä asianajajan puoleen. Lisäksi, virheestä riippuen, myös rakennusalan ammattilaisen apu voi olla tarpeen.

Kun ostetussa asunto-osakkeessa havaitaan virhe, on virheilmoituksen tekeminen myyjälle tärkeää. Virheilmoitus on tehtävä kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta tai siitä, kun ostajan olisi pitänyt virhe havaita. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisukäytännössä kohtuullisena aikana on pidetty keskimäärin kolmesta neljään kuukautta.

Virheeseen on kuitenkin, tietyin poikkeuksin, vedottava kahden vuoden kuluessa asunnon hallinnan luovuttamisesta. Jos määräaika ylittyy, ostaja menettää oikeutensa vedota kyseiseen virheeseen.

Ostajalla on virheen perusteella oikeus pidättyä maksamasta loppua asunto-osakkeen kauppahintaa siltä osin, kuin se vastaa vaatimuksia, joihin hänellä virheen perusteella on oikeus. Maksusta pidättyminen ei kuitenkaan ole lopullinen ratkaisu virheeseen, vaan kyse on painostuskeinosta.

Ostajalla on virheen seurauksena oikeus vaatia hinnanalennusta, kaupan purkua ja vahingonkorvausta myyjältä. Ostajan oikeuksiin ja virheen seuraamuksien laajuuteen vaikuttaa muun muassa se, mistä virheestä asiassa on kyse ja kuinka olennainen virhe on kyseessä.

Ota meihin yhteyttä!
Soita tai jätä yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella, niin vastaamme sinulle mahdollisimman nopeasti.
Asianajotoimisto Kalle Pyrhönen Oy
044 563 1558 / 010 501 5990
044 563 1558 (WhatsApp)
Uusikatu 24 G 71, 90100 OULU
kalle.pyrhonen@kallepyrhonen.fi
toimisto@kallepyrhonen.fi

    Muistathan, että tarjoamme puhelimitse tapahtuvan ilmaisen 20 minuutin alkuneuvottelun. Katso vapaat aikamme täältä!