Vuokrasopimus on yksi yleisimmistä jokaiselle vastaan tulevista sopimuksista ja niitä laaditaan niin ammattimaisesti vuokraustoimintaa harjoittavien tahojen kesken kuin yksityishenkilöiden kesken. Vuokrasopimusten tulkinta vuokrasuhteen aikana tai sen päättyessä saattaa kuitenkin aiheuttaa erimielisyyksiä vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Tässä on yleisimpiä vuokrasopimuksissa esiintyviä kompastuskiviä, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota:

  1. Vuokrasopimusta laadittaessa ensimmäinen tärkeä huomioon otettava seikka on sopimuksen kirjallinen muoto. Vuokrasopimus on lain mukaan tehtävä kirjallisesti. Vapaa-ajan asunnoksi vuokratun huoneiston määräaikainen vuokrasopimus voi olla myös suullinen. Vuokrasopimus kannattaa laatia tarkasti ja ottaa yksityiskohtaisetkin asiat sopimukseen, jotta vältytään myöhemmiltä tulkinnallisilta ristiriidoilta. Huolellinen sopimuksen laatiminen palvelee sekä vuokranantajaa että vuokralaista.
  1. Vuokrasopimuksen kohteen kunto kannattaa määritellä sopimuksentekohetkellä. Sopimukseen tai sen liitteeksi voidaan yksilöidä vuokratun kohteen kunto vuokraushetkellä ja eritellä mahdollisia puutteita ja vikoja kohteessa. Tällä tavoin vuokranantaja voi vaatia korvausta vuokralaisen aiheuttamista vahingoista ja toisaalta vuokralainen ei joudu korvaamaan aiemman vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja. Kohteen kunto tulee tarkastaa uudelleen vuokrasuhteen päättyessä.
  1. Huoneistoa vuokrattaessa on hyvä sopia erikseen vielä huoneiston käyttöä koskevia tarkempia ehtoja; esimerkiksi ovatko lemmikit sallittuja huoneistossa, saako huoneistossa tai taloyhtiössä tupakoida tai saako vuokrauksen kohdetta jälleenvuokrata tai alivuokrata.
  1. Vuokrasuhteen kestosta kannattaa myös sopia. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy määräajan jälkeen, ellei laissa määritetystä syystä tuomioistuin oikeuta päättämään sopimusta aiemmin. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy sopimuksen irtisanomiseen. Molemmat sopimustyypit voivat toki päättyä sopimuksen purkamiseen, mikäli toinen osapuoli olennaisesti rikkoo sopimusehtoja.
  1. Vuokrasopimuksen irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Vuokrasopimuksen irtisanomisaikaan vaikuttaa vuokrasuhteen kesto. Vuokranantajan irtisanoessa sopimus, irtisanomisaika on 3 kuukautta alle vuoden kestäneissä sopimuksissa ja 6 kuukautta sen yli kestäneissä. Vuokralaisen irtisanoessa sopimuksen irtisanomisaika on 1 kuukausi.
Ota meihin yhteyttä!
Soita tai jätä yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella, niin vastaamme sinulle mahdollisimman nopeasti.
Asianajotoimisto Kalle Pyrhönen Oy
044 563 1558 / 010 501 5990
044 563 1558 (WhatsApp)
Uusikatu 24 G 71, 90100 OULU
kalle.pyrhonen@kallepyrhonen.fi
toimisto@kallepyrhonen.fi

    Muistathan, että tarjoamme puhelimitse tapahtuvan ilmaisen 20 minuutin alkuneuvottelun. Katso vapaat aikamme täältä!