Lomautusuhka! Mitä lomautuksesta seuraa ja milloin lomauttaminen on mahdollista?
Lomauttaminen työsuhteessa tarkoittaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä. Tällöin työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvoitetta eikä työntekijällä vastaavasti työntekovelvoitetta, vaikka työsuhteen oikeudet ja velvollisuuden pysyvät muutoin voimassa.
Työntekijällä on oikeus lomautuksen aikana tehdä muuta ammattiaan vastaavaa työtä. Työntekijällä on oikeus irtisanoa lomautuksen ajaksi ottamansa työ viiden päivän irtisanomisajalla ja velvollisuus palata töihin varsinaisen työsuhteen lomautuksen päätyttyä.
Vaikka työntekijällä on oikeus tehdä muuta työtä lomautuksen aikana, on otettava huomioon, että työntekijällä on edelleen velvollisuus toimia lojaalisti varsinaista työnantajaansa kohtaan, eikä lomautuksen aikanakaan saa ryhtyä hyvän tavan vastaiseen kilpailutekoon tai rikkoa kilpailukieltosopimusta.
Perusteen lomauttamiselle tulee olla taloudellinen ja tuotannollinen, joten työntekijästä johtuvia syitä ei voida käyttää lomauttamisperusteena. Työnantaja voi lomauttaa työntekijän yksipuolisella päätöksellä tai työnantaja ja työntekijä voivat sopia lomauttamisesta työnantajan aloitteesta. Työnantajan aloitteesta voidaan sopia määräaikaisesta lomauttamisesta, jos se on työnantajan toiminnan tai taloudellisen tilan vuoksi perusteltua.
Työnantaja voi lomauttaa työntekijän yksipuolisella päätöksellä, jos työnantajalla on taloudellinen tai tuotannollinen peruste irtisanomiselle. Myös työn tilapäinen vähentyminen on peruste lomauttamiselle, jos työn vähentymisen arvioidaan kestävän enintään 90 päivää, eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta työtä tai sopivaa koulutusta.
Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen on mahdollista vain erityistilanteessa. Työntekijän lomauttaminen on mahdollista myös säännöllistä työaikaa lyhentämällä siltä osin, kuin lyhentäminen on lomauttamisen perusteen kannalta välttämätöntä.
Työntekijän lomauttamisesta on lisäksi hyvä muistaa:
- Lomauttamiselle on aina oltava lain mukainen peruste.
- Lomautusmenettely on myös suoritettava lain mukaisesti, muistettava on esimerkiksi työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus riittävässä laajuudessa, ennakkoselvitys ja työntekijän kuuleminen sekä lomautusilmoituksen antaminen.
- Perusteeton tai lainvastainen lomauttaminen voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen.
OTM, Jukka Laitila